26 Mart 2012 Pazartesi

LAZ BÖREĞİ

 

       Uzun zamandır bu böreği yapmayı düşünüyordum kısmet bugüneymiş. Biraz netten biraz da annemin tarifi ile bu börek çıktı ortaya. İsminde börek adı geçiyor ama aslında tatlı bir börek. Annemin Karadenizli bir arkadaşında yiyip tarifini aldığı ve bizim için de yaptığı börek bana göre çok güzel bir tatlı. Bazıları bu böreği pişirdikten sonra şerbet ile tekrar tatlandırıyor ama bence bu şekilde daha güzel oluyor.
       Annemin arkadaşı laz böreğinin hamuruna kaymak koyuyormuş. Annem de yaptığında tarife sadık kalarak yapmıştı. Ben de netten aldığım tarife ilave olarak o tariften de eklemeler yaparak kendimce yapmaya çalıştım. Arkadaşımın günü için yapıp götürdüm. Pek makbule geçti.
       Unutmadan söyeleyeyim ki bol kalorili bir tatlı olduğu için dikkatli yemenizi öneririm.
Şimdiden deneyip yapmak isteyenlere kolay gelsin arkadaşlar.
 
 
LAZ BÖREĞİ
MALZEMELER

HAMURU İÇİN :
  • 1 çay bardağı su içine 1 çay kaşığı silme tuz dökülüp karıştırılacak.
  • 1 çay bardağı sıvıyağ ve tereyağ karışımı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un
AYRICA

  • 100 gr. kaymak
  • 250 gr. tereyağ

MUHALLEBİSİ İÇİN :

  • 4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
Malzemelerden süt,un,nişasta,şeker karıştırılır ve ocak üzerine alınarak pişirilir. Göz göz olunca ateşten alınır ve içine vanilya eklenir. Muhallebi soğuyunca teker teker yumurtalar kırılır ve mikser ile çırpılır.

YAPILIŞI :
  • Hamur malzemeleri ile ele yapışmayacak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
  • Üzeri streç filmle kapatılıp 1 saat dinlendirilir.
  • Tezgah üzerinde rulo yapılır ve ceviz büyüklüğünde 24 parçaya bölünür.
  • Merdane ile nişasta serpilerek açılır ve tabak büyüklüğüne getirilir.
  • Altılı gruplar halinde kümelenir.
  • Aralarını nişastalamayı unutmayın lütfen.
  • Yine merdane ile ilk grup açılır ve oklava ile açılır.
  • İnce bir şekilde açılan yufka tereyağ ile yağlanmış tepsiye serilir.
  • Kenardan artan yufkalar kesilerek üzerine yayılır.
  • Bu arada eritilmiş tereyağ ve kaymak yufkalara yayılır.
  • Altılı iki grup yufka açıldıktan sonra muhallebi yufkaların üzerine dökülür.
  • Spatula ile düzeltilir.
  • Üzerine tekrar yufka ve son grup yufkalarda açılarak tepsiye serilir.
  • Yufkaların aralarına erimiş tereyağ ve kaymak sürmeyi unutmayın.
  • Bu işlemler bitince keskin bir bıçak yardımı ile dikkatli bir şekilde geniş kareler kesilir.
  • Üzerine kalan tereyağ kızdırılarak dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirilir.
  • 1 saatten sonra fırın ısısı 180 dereceye getirilir ve 20 dakika daha pişirilir.
  • Ilınınca üzerine pudra şekeri elenir.
AFİYET OLSUN...



        Posted by Picasa

        1 yorum:

        Fatma Çelik Ayvaz dedi ki...

        laz böreği harika görünüyor ellerinize sağlık