14 Mart 2010 Pazar

EV BAKLAVASI

 

EV BAKLAVASI

Yürüyüş arkadaşımız Ferihan ablacığımın yaptığı bu baklavanın tarifini vermeden edemeyeceğim. Baklavada kullanılan tereyağı yoğurttan yapılan hakiki yayık tereyağı ve Hamit bey bu tereyağını Tokat'tan özel olarak getirtiriyor. Bu sayede baklavanın içindede olsa yemek bize de nasip oldu. Ayda bir kere yürüyüş yaptığımız arkadaşlarla yürüyüşten sonra hep beraber çay bahçesinde toplanıp gün yapıyoruz. Bu ay sıra Ferihan ablada idi. Muhteşem pazılı lorlu ve ıspanaklı lorlu kol böreği ile yanında baklava. Hepsi çok ama çok güzel olmuştu.
Ellerine kollarına sağlık ablacığım.Baklavanın resmini çok güzel çekemedim ama yinede sizlerle paylaşmak istedim. Gerçekten tadı harikaydı.

EV BAKLAVASI

MALZEMELER :
Hamuru İçin;

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 3 yemek kaşığı yoğurt

  • 3 yumurta

  • 1 su bardağı süt

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 1 paket kabartma tozu

  • Un

  • Açmak için nişasta

  • Arasına ceviz içi

  • 400 gram tereyağı+1 çay bardağı zeytinyağı
Şerbeti İçin ;
  • 1,5 kg toz şeker
  • 1 litre su
  • 1/2 limon
YAPILIŞI :
  • Bütün malzemeler geniş bir kapta karıştırılıp aldığı kadar un ile kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur özleşene kadar iyice yoğurulur.
  • Nemli bir bez ile üzeri örtülür ve dinlendirilir.
  • Hamur küçük bezelere ayrılır.
  • Yaklaşık 90 adet beze olacak.
  • Bezeler 5'erli gruplar halinde merdane yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Aralarına nişasta serpilerek büyütülür.
  • Tepsi büyüklüğünde açılır.
  • Tereyağı ile yağlanan tepsiye yufka serilir.
  • Bu aşamada her yufkanın üzerine eritilmiş zeytinyağı+tereyağ karşımı gezdirilirse çok güzel sonuç verir.
  • Diğer yufkalarda bu şekilde açılarak istediğiniz katlarına teflon tavada biraz kavrulmuş ve çekilmiş ceviz serpilir.(Cevizler bu şekilde yapılırsa yağı çıkıyor ve daha güzel tadını bırakıyor.)
  • En üstede de son yufka serildikten sonra istenilen şekilde keskin bir bıçak yardımı ile dilimlenir.
  • Kalan yağ karışımı biraz kızdırılarak baklavanın üzerine gezdirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Diğer tarafta şerbet malzemesi kaynatılır.
  • Baş parmağınızın üzerine şerbeti damlattığınızda şerbet sabit durmalı.O zaman şerbet olmuş demektir.
  • Baklava sıcak şerbet ılıkken üzerine gezdirilir.
Afiyet Olsun...





Posted by Picasa

Hiç yorum yok: