21 Nisan 2010 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ


       Kızımın en sevdiği köftelerden biri olan mercimekli köfteyi geçen gün yine kızımın isteği ile yapmaya karar verdik. Kızımın da yardımı ile lezzetli bir köfte ortaya çıktı. Çay saatlerinde zevkle yenilebilecek bir köfte. Tarifini Portakal Ağacından alıp yapmıştım ve çok ta beğenilmişti.

MERCİMEK KÖFTESİ

MALZEMELER :
  • 1 su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 5 su bardağı su
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1/2 demet maydonoz
  • 1/2 demet taze soğan
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
YAPILIŞI :
  • Mercimekleri güzelce yıkayıp su ile birlikte ateşe koyun.Bu aşamada tencerenin kapağı yarı açık olsun.Çünkü mercimek taşabilir.
  • Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar pişirin. Bütün suyunu çektirmeyin yoksa köfteler kuru olur.
  • Bulgurları da mercimeklere ilave edip ateşten alın ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.
  • Diğer tarafta soğanı yemeklip doğrayıp zeytinyağında çevirin ve salçaları ilave edin.
  • Sıcak suyu da ilave edip biraz pişirin.
  • Karabiberini, pul biberini ve tuzunu ilave edin.
  • Mercimekli karışıma ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını tekrar kapatın.
  • Derin bir yoğura kabına alıp 10 dakika güzelce yoğurun.
  • Maydonozları,taze soğanları ince ince kıyıp karışıma ilave edip biraz da bu şekilde yoğurun.
  • Cevizden biraz büyük parçalar koparıp şekil verin.
  • Marul ve limon dilimleri ile süslenmiş servis tabağına dizin.
AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok: