23 Nisan 2010 Cuma

ELMALI ÜZÜMLÜ ÇÖREK

Bu çöreğin tarifini sevgili Müge'nin sitesinden aldım. Kendisinin yakın takipçisiyim ve gerçekten çok güzel bir kurabiye oldu. Kendisinin de sitesinde bahsettiği gibi ben de elmalı kurabiyeleri oldum olası sevmem. Arkadaş toplantılarına gittiğimde ne zaman bu çeşit bir kurabiye görsem yüzüne bile bakmazdım. Ama ne zaman ki bugün bu tarifi yapmaya karar verdim ve yaptım işte dedim elmalı kurabiye böyle olur. Hem sunumu çok şık hem de çok lezzetli. Kızım bile gitti geldi "anne çok güzel olmuş" dedi.

ELMALI ÜZÜMLÜ ÇÖREK

MALZEMELER :

HAMURU İÇİN :
  • 100 gr. tereyağ
  • 1/2 çay bardağı pudra şekeri (Aslında 1 çay bardağı deniyor tarifte ama bana çok tatlı geldi.)
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
İÇ HARCI İÇİN :
  • 2 Adet (orta boy) Yeşil Elma
  • 1 Çay Bardağı (sarı) Kuru Üzüm
  • 1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
  • 4 Yemek Kaşığı (iri kırılmış) Ceviz
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tarçın
  • 1 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 3 Yemek Kaşığı Su
YAPILIŞI :
  • Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyin ve minik küp küp doğrayın.
  • Derin bir teflon tavaya, elmaları, kuru üzümü, tarçın, toz şeker ve suyu koyun.
  • Orta ateşte, sürekli karıştırarak, elmalar yumuşayıp, karışım karamelize bir hal alıncaya kadar, yaklaşık 5-6 dk. pişirin.
  • Ocağı kapatın ve portakal kabuğu rendesi ile cevizleri ekleyin.
  • Karışımı ılınmaya bırakın.
  • Oda ısısında iyice yumuşamış olan tereyağını, pudra şekeri ile çok az yoğurun.
  • Yumurtayı ekleyip, çok az daha yoğurun.
  • 1 Su bardağı un ile kabartma tozunu birlikte eleyin ve yağlı karışıma ekleyerek yoğurmaya başlayın.
  • Kalan unu azar azar hamur toparlanıncaya kadar ekleyin, yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yapın.
  • Hamuru buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
  • Hamurdan limon ya da portakal büyüklüğünde bir parça koparın ve unlanmış tezgahta, dikdörtgen
          olacak şekilde, mümkün olduğu kadar ince açın.
  • Hamurun geniş tarafına bir miktar harç koyun ve uzunlamasına rulo yapın.
  • Hafifçe yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz  tepsiye dizin.
  • Üzerine herhangi bir şey sürmeyin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, üzeri ve altı hafif turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
  • Fırından çıkardıktan 1-2 dk. sonra, üzerine pudra şekeri ve kakao serpin.
  • Ilınınca da istediğiniz büyüklükte kesin.
  • Çörekleri keserken, tırtıklı ve keskin bir bıçak kullanın, dağılabilir.

AFİYET OLSUN...





1 yorum:

F İ L İ Z dedi ki...

ellerine sağlık