12 Nisan 2010 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

 
En sevdiğim zeytinyağlılardan biridir bakla.Hele birde hakiki zeytinyağı ile yapılırsa tadına doyum olmaz.Baharın habercisi olan baklanın bir çok faydası da var.Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.çekirdeklerinden yemek, taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişir.Bakla, insan sağlığına için önemlidir:
Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.

Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.

İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.

Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.

Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.

Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler

Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.

Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.

Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.

Bu kadar faydalı bilgiden söz ettikten sonra gelelim zeytinyağlı baklanın tarifine...



ZEYTİNYAĞLI BAKLA

MALZEMELER:
  • 1/2 KG. TAZE BAKLA
  • 2 ADET KURU SOĞAN
  • 1/2 DEMET DEREOTU
  • 1 YEMEK KAŞIĞI UN
  • 1/2 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • 1 LİMONUN SUYU
  • 1,5  SU BARDAĞI SICAK SU
  • TUZ
  • 1 ADET KESME ŞEKER
YAPILIŞI :
  • TAZE BAKLALAR AYIKLANIP YIKANIR VE KARARMAMASI İÇİN YARIM LİMON SIKILMIŞ SUDA BEKLETİLİR.DAHA SONRA VEREV ŞEKİLDE KESİLİR YADA SAĞ ŞEKİLDE DE BIRAKILABİLİR.
  • DİĞER TARAFTA SOĞANLAR İNCE İNCE DOĞRANIR VE ZEYTİNYAĞINDA SOTELENİR.
  • RENGİ DEĞİŞEN SOĞANLARIN ÜZERİNE BAKLALAR EKLENİR.
  • KESME ŞEKER VE TUZ EKLENİR.
  • SU VE UN KARIŞTIRILIR VE BAKLALARIN ÜZERİNE KALAN YARIM LİMONUN SUYU İLE İLAVE EDİLİR.
  • ÜZERİNE BİR TABAK KAPATILIR VE KISIK ATEŞTE PİŞİRİLİR.
  • ATEŞTEN ALININCA ÜZERİNE KIYILMIŞ DEREOTU EKLENİR.
  • DİLEYEN SADE DİLEYEN SARIMSAKLI YOĞURT İLE SERVİS EDEBİLİR.
AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok: