23 Nisan 2010 Cuma

PASKALYA ÇÖREĞİ





Ne zamandır paskalya çöreğini denemek istiyordum.Bu çöreği o kadar çok seviyorum ki. Canım istediğinde de pek istediğim lezzette bulamıyordum ya çok bayat oluyor yada tadı pek güzel olmuyordu. Bugün elmalı üzümlü çörekleri denerken bunu da denemek istedim. Az çok içinde neler var biliyordum ama yine de kendi ölçülerime göre yapmak istedim ve sonuç gerçekten çok güzeldi. Bende bu çöreği pişirdikten sonra en az 1gün beklemeli. Beklemeye sabrı olmayanlar 3-4 saat geçtikten sonra da yiyebilir tabii ki.



PASKALYA ÇÖREĞİ

MALZEMELER :

  • 100 gr. eritilmiş tereyağ yada margarin (Ben tereyağ kullandım)

  • 1 su bardağı süt

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

  • 4 yumurta (Birinin sarısı üzeri için ayrılacak.)

  • 1,5  su bardağı toz şeker

  • 6-7 su bardağı un

  • 1 dolu yemek kaşığı mahlep

  • 1/2 pk. yaş maya
ÜZERİ İÇİN :
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • File badem veya fındık ( Ben fındık tozu koydum.)
YAPILIŞI :
  • Ilık süt,erimiş tereyağ ve sıvı yağı bir kaba alıp içine mayayı ilave edin.
  • Şekeri de ekleyip elinizle karıştırın.
  • Yumurtaları ayrı bir kapta güzelce çırpıp karışıma ilave edin.
  • Mahlebi de ekleyip en son ununu ekleyerek hamuru yoğurun.
  • Sert olmayan yumuşak ve esnek bir hamur olacak.
  • Kabın üzerini streç filmle kaplayıp mayalanmasını bekleyin.
  • Yaklaşık bir saat sonra büyüklüğünün 2 katı olacaktır.
  • Hamurdan bezeler alıp 3 er 3 er gruplar yaparak rulolar elde edin ve saç örgüsü gibi çok sık olmayacak şekilde örün.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • Yarım saat tepsi mayasının gelmesi için bekleyin.
  • Kabarınca üzerine yumurta sarısı,pekmez ve sıvı yağ karışımını fırça yardımı ile sürün.
  • En son fındık yada badem tozu serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
AFİYET OLSUN.



1 yorum:

ozguluntarifleri dedi ki...

Ayselcim paskalya coregin cok nefis gorunuyor ellerine saglik canim
Sitem hakkinda ovgulerin ve ziyaretin icin ayrica cok tesekkur ederim.
cok opuyor sevgilerimi birakiyorum.