14 Aralık 2010 Salı

ÇİĞ BÖREK

      
       Bizim evde çok sevilen bir hamur işidir çiğ börek... Yapımı çok basit ama çok lezzetli olduğu için sık sık yaparım. Değişik biçimlerde yapılıyor bu börek. Bir arkadaşım iç malzemesi için aynı lahmacun harcı gibi malzeme kullanıyor. O da çok lezzetli ama asıl çiğ böreğin orjinal tarifi kıyma,tuz ve karabiberle yapılandır.

ÇİĞ BÖREK

MALZEMELER :

Hamur Malzemeleri ;
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • Ilık su
İç Malzemesi;
  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı  tuz
  • 1 çay kaşığı silme karabiber
  • 1/2 çay bardağı su

YAPILIŞI :
  • Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
  • Üzeri nemli bie bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır.
  • İç malzeme için kuru soğan rondodan geçirilerek veya rendelenerek kıyma,tuz,su ve karabiberle karıştırılır.
  • Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük bezeler yapılıp daireler açılır.
  • Hamurların kalınlığı çok ince olmasın.Çünkü iç malzeme biraz sulu olduğu için hamuru parçalayabilir.
  • Dairenin ilk yarısına iç malzeme yaydırılarak koyulur.
  • Diğer yarısı üzerine kapatılır.
  • İsterseniz bir tabak yardımı ile yada tırtıklı kesici ile yarım daire şeklinde kesilir.
  • Kenarlarının mutlaka güzel yapışmasını sağlayın.
  • Kızartma tenceresine  sıvı yağ konur ve iyice ısıtılır.
  • Hazırlanan çiğ börekler yağa atılır ve her iki tarafı da güzelce kızartılır.
  • Kağıt havlu serilmiş servis tabağına alınır.
  • Sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok: